Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011

Αποφασίσατε να μετακομίσετε; Καλό κουράγιο.


Η μετακόμιση από ένα σπίτι σε άλλο θέλει θράσος και θάρρος, ειδικά αν πρόκειται να μεταφερθούν πράγματα μιας ολόκληρης οικογένειας. Επειδή, όμως, όλα γίνονται για καλό και πρέπει πάντα να ξεκινάμε με αισιοδοξία, επιχειρούμε σήμερα να σας… οργανώσουμε!
Ξεκινάμε, λοιπόν, με κάποιες
συμβουλές που -από προσωπική εμπειρία- ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες και συνεχίζουμε με τα τηλέφωνα κάποιων αναγνωρισμένων μεταφορικών εταιριών, τις τιμές και τις υπηρεσίες τους. Με ψυχραιμία και σωστή οργάνωση το βάρος της μετακόμισης θα μετατοπιστεί στα σωστά βήματα και τα σωστότερα χέρια.

Συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια:

* Ξεκαθάρισμα λογαριασμών: Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεπετάξετε όλα τα άχρηστα αντικείμενα που μαζεύετε χρόνια τώρα. Μην το λυπάστε! Πετάξτε το! Ανοίξτε τις αποθήκες και τα πατάρια και πετάξτε -χαλασμένα ή μη- πράγματα που έχετε να χρησιμοποιήσετε από δύο χρόνια και πάνω. Σκεφτείτε ότι έτσι θα γλιτώσετε και χώρο από το καινούριο σας σπίτι (γιατί να το γεμίζετε άχρηστα και παλιά αντικείμενα;) και χρήμα από το πόσο θα σας κοστίσουν αυτά για να μεταφερθούν. Κρατήστε, λοιπόν, μόνο τα απαραίτητα.

* Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα: Όποτε κι αν σκοπεύετε να μετακομίσετε, αν ο καινούργιος χώρος είναι διαθέσιμος εκμεταλλευτείτε τον από τώρα. Αν όχι, ξεκινήστε μόνοι σας να μεταφέρετε πράγματα όταν αδειάσει. Δεν φαντάζεστε πόσο πολύτιμο θα σας φανεί αυτό τη μέρα της μετακόμισης, που θα έχετε ήδη ξεμπερδέψει με τα «μικρά και ασήμαντα».

* Σε πρώτη φάση, λοιπόν, πριν την τελική μεγάλη μετακόμιση
μπορείτε να ξεκινήσετε να πηγαίνετε μόνοι σας εκεί εύθραυστα, γυαλικά, πολύτιμα αντικείμενα (π.χ. έργα τέχνης), ρούχα. Όλα αυτά μπορείτε, μάλιστα, να τα τοποθετείτε και στη θέση τους -αν είναι αυτό δυνατόν- εφόσον έχετε φροντίσει να την καθαρίσετε, π.χ. τα πιάτα στην κουζίνα, τα ρούχα στις ντουλάπες. Επίσης, μπορείτε να πάτε μόνοι σας κάποια πράγματα στην αποθήκη ή το πατάρι του νέου σπιτιού (αν υπάρχει).

* Έπειτα βρείτε έναν έμπειρο μεταφορέα. Σ’αυτό μπορούμε να σας βοηθήσουμε και εμείς, αλλά κάντε και εσείς μία έρευνα αγοράς. Ο μεταφορέας θα χρειαστεί να κλείσετε ένα ραντεβού και να έρθει από το σπίτι (συνήθως χωρίς καμία δική σας επιβάρυνση) για να δει ακριβώς πόσα πράγματα θα μεταφερθούν και να σας κάνει μία τελική προσφορά. Αυτό θα γίνει περίπου 15 μέρες πριν την τελική μετακόμιση. Όπως φαντάζεστε, όσο λιγότερα πράγματα έχετε να μεταφέρετε τόσο λιγότερο θα σας κοστίσει.

* Κούτες: Για να πακετάρετε τα πράγματά σας θα χρειαστείτε οπωσδήποτε κάποιες κούτες. Προτιμήστε κούτες μεσαίου μεγέθους που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και που μπορούν να χωρέσουν μία εύλογη ποσότητα πραγμάτων. Προσέξτε να είναι αρκετά γερές για να μην ανοίξουν στο κουβάλημα. Κούτες μπορείτε να βρείτε από το συνοικιακό σούπερ μάρκετ ή από κάποιο κατάστημα ηλεκτρικών ή κάποιο εργοστάσιο (έχουν αμέτρητες και συνήθως τις πετάνε, άρα δεν θα έχουν πρόβλημα να σας δώσουν μερικές). Θα χρειαστείτε, επίσης, μονωτικές ταινίες (αναζητήστε τις πιο ισχυρές) και έναν μεγάλο μαρκαδόρο. Κούτες, βέβαια, μπορούν να σας παράσχουν και οι μεταφορικές εταιρίες, οι οποίες μάλιστα αναλαμβάνουν να σας κάνουν και το πακετάρισμα, αλλά ως γνωστόν, όλα (εδώ) πληρώνονται. Φροντίστε, μάλιστα, καθώς θα μεταφέρετε μόνοι σας πράγματα, να μην τις σκίσετε γιατί μπορεί να τις ξαναχρησιμοποιήσετε.

* Υπό άλλες συνθήκες θα σας λέγαμε να μοιράσετε αρμοδιότητες σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Η μετακόμιση, όμως, που αποτελεί μία περίοδο πανικού προτιμότερο είναι να λαμβάνει χώρα από λίγους και καλούς.
Αφήστε τα παιδιά, λοιπόν, έξω από αυτό, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα ξεχνούν τα μισά από αυτά που θα τους ζητήσετε και αναλάβετε δύο ή τρία άτομα το μάζεμα, για να μπορείτε να συνεννοείστε μεταξύ σας.

*
Ελέγξτε πόσο εύκολο είναι να μεταφερθούν κάποια έπιπλα, αν πρέπει να αποσυναρμολογηθούν για να περάσουν από πόρτες και μπαλκόνια και αν μπορείτε να το κάνετε εσείς αυτό. Σχετικά με τις ηλεκτρικές συσκευές, ενημερωθείτε από εκεί που τις αγοράσατε αν πρέπει να μεταφερθούν με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, π.χ. το ψυγείο πρέπει -συνήθως- αφού μεταφερθεί να μείνει κάποιες ώρες εκτός λειτουργίας για να «κάτσουν» τα υγρά του.
Αναδημοσίευση από http://www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: